Nieuws

Fidesco werpt een blik op de toekomst!

28 juni 2018

We hadden vorige week een leuke babbel met Peter Hinssen, streekgenoot en serieondernemer, burgerlijk ingenieur en gelauwerd technoloog.

Hij verdeelt zijn tijd over Silicon Valley, internationale ontmoetingen met tech-ondernemers, lezingen aan de grootste business schools en quality time in de Vlaamse Ardennen.

“The Day after Tomorrow”, het thema van de avond en ook de titel van zijn laatste boek, werkt schokkend, prikkelend en inspirerend. Ook de financiële wereld zal binnenkort kennis maken met sterke disruptieve spelers. Het is onze roeping om de relevante fintech tools vroeg of laat aan jullie voor te stellen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Obligatiebeheer: hoe zoek je een zinvolle belegging voor 124 miljard USD?

21 juni 2018

Filip Desmet had onlangs een unieke ontmoeting met Michael Hasenstab PhD, Senior Vice President (rechts op foto) bij Franklin Templeton Investments. Dit onafhankelijke Amerikaanse beurshuis maakt deel uit van de S&P500 en telt klanten in 170 landen. Na 11 jaar uit de spotlight, maakt hij even de tijd om zijn macro-economische visie mee te geven aan een 60-tal investment professionals in Brussel. Als een van de toonaangevende obligatiespecialisten ter wereld, met een portefeuille van 124 miljard USD, beschikt hij dankzij zijn directe communicatielijnen met centrale bankiers en toppolitici wereldwijd over informatie en marktkennis die weinig anderen kunnen capteren.

We bespraken voornamelijk de balansafbouw van de FED, de inflatiebronnen, ESG als essentieel onderdeel van zijn investeringsprocedure en de opportuniteiten om in te stappen in emerging market debt na de daling van de voorbije maanden.

Wil je meer weten over Michael Hasenstab? Lees dan zeker onderstaande bio.
https://www.franklintempleton.ca/content-bios/manager-bios/en_US/09240.pdf

Gesprekken over rendementsbronnen en risicobeheer bij M&G in Londen

31 mei 2018

Filip Desmet bezoekt elke lente M&G Prudential in Londen, een belangrijke partner van Fidesco. De in 1931 opgerichte vermogensbeheerder managet 351 miljard GBP voor institutionelen en vermogende particulieren vanuit 16 landen wereldwijd.

Na de bedanking voor de mooie resultaten in 2016 en 2017, bespraken we de huidige positionering van obligaties en aandelen. In het kader van een aantrekkende VS-rente en USD, de geopolitieke issues (Korea, Turkije, Italië, Argentinië, …) en de wereldwijde groeivooruitzichten, was het hoog tijd om zicht te krijgen op de toekomstige rendementsbronnen en de details van het risicobeheer.

Graziano Creperio, Msc of Finance at Milan & Shanghai University en Investment Specialist bij M&G in Londen, gaf samen met zijn college de nodige toelichting hieromtrent.

Dynamisch en verrassend werkbezoek aan Thailand

14 mei 2018

Om een vinger aan de pols te houden met de dynamiek in Azië, reisden we in april naar Thailand voor een werkbezoek.

In de bruisende hoofdstand Bangkok bezochten we het Asia Pacific-team van vermogensbeheerder Aberdeen Standard Investments.

We waren verwonderd om te zien dat ook daar ESG (Environmental, Social en Governance) een essentieel gegeven is bij de aandelenkeuze. Enkele statistieken: de Thaise economie zal dit jaar met 4,1% groeien, met een lage inflatie van 1,2% en een overschot op de lopende rekening van 8%. De Thaise Baht is een stabiele munt en licht stijgend ten opzichte van de euro. De overheidsschuld bedraagt 41,8% van het BBP.

Verder verkenden we met bijzondere interesse de boomende vastgoedmarkt, waarbij de prijzen op dit moment sterk aantrekken, maar nog sterk onder die van Singapore, Hong Kong of Taipei liggen. Naast de vredelievende en multiculturele samenleving, vielen vooral de sterke aanwezigheid van de modernste technologieën en het uitstekende openbare vervoer op. Veel hotels, banken en shoppingcentra hebben rechtstreekse loopbruggen naar de bovengrondse Skytrain die u in enkele minuten overal naartoe brengt, inclusief de internationale luchthaven.

We bezochten ook de vastgoedmarkt in het toeristische zuiden van Thailand, met name de heuvelachtige kust van Surin en Bangtao, waar veel Vlamingen op zoek gaan naar een tweede verblijf, en sloten de reis af in Krabi, tijdens het watergekke Thaise nieuwjaar (Songkran).

Financiële trends spotten op Citywire congres in Amsterdam

16 april 2018

Begin maart trok Filip Desmet drie dagen naar het door Citywire (UK) georganiseerde congres in Amsterdam om negen beheerders te ontmoeten: AberdeenStandard, Baillie Gifford, CPR Amundi, Daiwa SB, El Sturdza, First Trust, Muzinich, Nikko AM en Nordea AM. Daarnaast ontmoette hij Thomas F. Anglero,Director of Innovation bij IBM Watson Innovation Lab en technologisch trendwatcher Mark Stevenson. Filip deed heel wat inspiratie op om financiële oplossingen te zoeken die van de volgende grote trends zullen profiteren en omgekeerd, om spelers te mijden die de toekomst verkeerd aan het inschatten zijn.

Constructieve gesprekken bij Keren Finance in Parijs

29 maart 2018

Fidesco ontmoet jaarlijks een 80-tal vermogensbeheerders om haar rol als onafhankelijke en professionele speler te kunnen garanderen. In januari bezocht Filip Desmet het in 2001 opgerichte beurshuis Keren Finance in Parijs. Na een lang gesprek met oprichter en CEO Raphael Elmaleh omtrent obligatiebeheer en de visie op de rentemarkten, praatte Filip ook telkens een half uur met Sébastien Ribeiro, hoofd aandelenbeheer, en obligatie-analist Benoit de Broissia. Samen managen zij het door ons gevolgde fonds ‘Keren Patrimoine’ met ongeveer 780 miljoen euro onder beheer.

 

 

 

 

Welkom Linda O

15 maart 2018

Sofie Lefevere, onze huidige office manager, heeft besloten om een nieuwe professionele uitdaging buiten Fidesco aan te gaan. Daarom heeft onze back-office vanaf volgende week een nieuwe verantwoordelijke: Linda O. Na een intense opleiding neemt zij de fakkel van Sofie over en wordt zij uw eerste aanspreekpunt binnen Fidesco.

Voor Linda is de financiële sector niet onbekend. Na een jarenlange ervaring bij onder meer KBC Asset Management en in het vermogensbeheer, besloot zij recent ons team te vervoegen. We zijn dan ook zeer blij met onze nieuwe aanwinst en wensen Linda veel succes.

Ook willen we Sofie bedanken voor de jaren die ze bij Fidesco heeft meegebouwd aan de toekomst van ons bedrijf. We wensen haar veel succes in deze nieuwe carrièrewending. En om het in haar eigen woorden te zeggen: wie weet, tot ziens!